Beaphar logo
Beaphar logo

press to zoom
Beaphar logo
Beaphar logo

press to zoom
1/1

Bestrijdingsmiddelen hond

De meest voorkomende uitwendige parasieten bij honden zijn vlooien en teken. Ook kan uw hond last krijgen van inwendige parasieten zoals wormen. Wij helpen u graag om deze te bestrijden.

Vlooien

Vlooien zijn parasieten (insecten) die op onze huisdieren leven en veel overlast kunnen veroorzaken bij dier en mens. De jeuk ontstaat doordat met name de vrouwelijke vlooien een

bloedmaaltijd nodig hebben voordat ze eieren leggen. De beten veroorzaken irritaties en ontstekingen, en kunnen bij sommige mensen en dieren tot allergische reacties leiden, die gepaard gaan met zeer heftige jeuk.

Teken

Teken zijn kleine bloedzuigende diertjes (geen insecten), die op uw hond of kat terechtkomen als deze door hoog gras of langs struiken loopt. De teek boort zich vast in de huid van het dier en begint bloed te zuigen. Na verloop van tijd (enkele dagen) is de teek volgezogen en valt dan van het dier af. Zolang de teek vastzit kunnen er ziektes overgebracht worden. Het is dus zaak om een teek na ontdekking te verwijderen. Dit is geen spoedgeval, maar wacht er ook geen dagen mee.

In Nederland is de bekendste ziekte die door teken wordt overgebracht de ziekte van Lyme (borreliose). Andere ziektes die door teken overgebracht worden zijn babesiose en ehrlichiose.

Voorkómen van tekenbeten is dus belangrijk. Hiervoor zijn een aantal goede middelen verkrijgbaar, die de teek al doden voordat hij zich aan de huid vast kan hechten. Uw dierenarts kan u adviseren bij de keuze van een goed middel.

Mocht u een teek op uw hond of kat ontdekken, dan is het zaak om deze in zijn geheel te verwijderen. Hiervoor kunt u een speciale tekenpincet gebruiken. Gebruik geen alcohol, en let er bij het verwijderen op dat de kop van de teek niet in de huid achterblijft. Mocht dit toch gebeuren, dan rest niets anders dan een bezoek aan de dierenarts. Deze kan de kop er wel uithalen.

Wormen

De meest voorkomende wormen in Nederland zijn spoelwormen, lintwormen, zweepwormen en haakwormen.

Onze merken